נושא ניהול הסיכונים בשרשרת האספקה תפס תאוצה בשנים האחרונות. הגלובליזציה של השווקים, פיזור הלקוחות והספקים, וכן על רקע הטרור העולמי, אסונות הטבע, ריבוי שביתות בנמלים והשפעות המשבר הכלכלי האחרון (וקודמו) על האיתנות הפיננסית של ספקים רבים.
המטרה היא זיהוי מוקדם ככל האפשר של הסיכונים לכל אורך השרשרת, והקטנת הסיכון הפוטנציאלי לארגון בטווח הקצר והארוך. חשוב לזכור, שמנכ"לים ודירקטוריונים מוטרדים לעיתים מסיכונים, לא פחות מביצועים עסקיים שוטפים. עצירת אספקות לאורך זמן או פשיטת רגל של ספק יחיד עלולה לגרום לנזקים כספיים אדירים.
הנחת העבודה בניהול הסיכונים הינה, שעלות הטעות עולה ככל שעובר הזמן מנקודת המשבר, וכן יותר קשה לתקן אותה. תכנון מוקדם יאפשר להימנע מהסיכון, להקטין את ההסתברות שיקרה או להקטין את הנזק.
סוגי סיכונים נפוצים בעולם הרכש: בעיות כלכליות במדינת הספק, פשיטת רגל של הספק, חוסר בקיבולת יצור של הספק (צמיחה), בעיות איכות/טכנולוגיה לאורך זמן אצל הספק, שינויי מטבע חדים, שביתות בנמלים, דרישה להעלאת מחירים של ספק יחיד, ועוד.
יש לציין, שניהול סיכונים יכול להתבצע על כל שרשרת האספקה במאמר זה נתמקד בניהול סיכוני רכש.
מתי לבצע תכנית ניהול סיכונים?
מדוע כדאי לנהל סיכונים ?
ניהול סיכונים מאפשר הקטנת נזקי סיכוני אספקות ומקטין את עלות הנזק ע"י:
ניהול סיכונים רלוונטי למעשה בכל שרשרת אספקה, שבה הספקים מהווים גורם משמעותי בשרשרת, וקיים לגביהם סיכון (מה שנכון כמעט בכל ארגון).
תהליך ניהול הסיכונים :
מספר המלצות ותובנות בניהול סיכונים
המצב בישראל
רוב הארגונים בישראל מבצעים ניהול סיכונים כזה או אחר ורואים בכך תועלת בינונית או אפילו גבוהה. לדעתי מוכנות מראש למקרים קיצוניים היא בד"כ לא ברורה ומובנת כשהסיכון לא בפתח. קשה לנו להניע את עצמנו לבצע תוכניות אלו כשלא "מריחים" את הסכנה. אם נוסיף את העובדה כי מחלקת הרכש עמוסה בהמון משימות, הנושא הופך מורכב עוד יותר. אך חשוב לזכור כי בעולמנו מקרי קיצון הופכים להיות יום יומיים: נפילה של בורסות, תחלופה במשטרים, צונאמיים ואסונות טבע...ולכן מי "שטורח בערב שבת יאכל בשבת "...אמרו חכמנו...ויפה שעה אחת קודם. על כל מנהל רכש מקצועי למפות את הסיכונים ולוודא שיש לו תוכנית סבירה (לפחות) להתמודד איתם.
ממשנתו של רודולף גוליאיני (לשעבר ראש עיריית ניו יורק) : "מנהיגים ומנהלים טובים הם אלו המוכנים לכל תרחיש...אם לא הייתי מוכן לתרחיש של אסון גדול בניו יורק, לא הייתי מצליח להתמודד בהצלחה אם מה שקרה לנו באסון התאומים...ואולי לא הייתי זוכה לחשיפה והכרה עולמית על מנהיגותי".
כותב המאמר: ארז לוי, דירקטור בכיר, מנהל שרשרת האספקה- אפלייד מטריאלס אירופה
לבלוג של ארז