חשיבותו של תחום האחזקה טרם חדרה במלואה לתודעה הארגונית. חברות יצרניות רבות עדיין מנהלות אחזקת שבר, ולא נוקטות בצעדים לצורך תכנון מראש של אחזקה מונעת. כל חברה צריכה לקבל החלטה אסטרטגית מהי הדרך הנכונה יותר לנהל את האחזקה המפעלית, כאשר יש לבצע השוואה בין העלויות התוצאתיות של אחזקת שבר לעומת ההוצאות השוטפות של אחזקה מונעת. בהשוואה זו יש לכלול:
לאחר ביצוע ההשוואה ובדיקת המשמעויות של כל אחת מהאסטרטגיות, יש לקבל החלטה מהי האסטרטגיה שמתאימה יותר לארגון.
ישנן חברות שאפשרות הבחירה בין האלטרנטיבות לא קיימת מבחינתן. לדוגמא, חברות מתחום המזון והמשקאות שהנזק הכספי כתוצאה מהשבתה של מקרר היא גבוהה, או חברות תעופה שתחזוקה לא תדירה של הציוד יכולה לגרור אובדן של חיי אדם ועוד. חברות אחרות שחופש הבחירה נמצא בידיהן צריכות לדעת שככל שמפעל עתיר טכנולוגיה או עתיר ציוד, נושא אחזקת הציוד תופס משקל קריטי יותר.
ניהול לא נכון של תחום האחזקה בארגון טומן בחובו מספר השלכות בניהן:
Poor Quality- ניהול לא נכון של הציוד המפעלי יכול להשפיע על איכות המוצרים של החברה.
ניהול האחזקה במפעל צריך להתבצע בתיאום מלא עם שאר הפעילויות המתבצעות במפעל ביניהן: ניהול רכש, ניהול מחסנים, ניהול הייצור, התמחיר והפיננסים. כל פעילות אחזקה שמתבצעת בין אם זו פעילות אחזקת שבר או פעילות אחזקה מונעת, משפיעה על פעילויות חוצות ארגון אחרות. כלי לניהול האחזקה במפעל יכול לסייע רבות לתזמון נכון ולבחינה מתמדת של התועלת המתקבל מפעילויות האחזקה המתבצעות בפועל.
מערכת לניהול האחזקה יכולה לסייע לארגון בניהול שני תחומים מרכזיים:
באמצעות מערכת לניהול אחזקה ניתן לנהל את כל סוגי עבודת האחזקה:
§ ניהול אחזקה מתוכננות (טיפולים תקופתיים, אחזקה מונעת).
§ ניהול אחזקת שבר (ניהול פרטי התקלה ועלויות הטיפול).
§ ניהול בקשות אחזקה שונות (ניהול בקשות עבודה אשר דורשות הערכת זמן, הערכת מחיר, פנייה לקבלני משנה ועוד).
§ ניהול פרויקטים באחזקה, לדוגמא: טיפול בהתקנות של ציוד חדש.
* * * * *
הכותב הינו מהנדס תעשייה וניהול, עובד כמנהל פרוייקטים בכיר, מומחה בתחום השיווק, המכירות, השירות וההפצה בחברת "אינטנטיה ישראל". בכתיבת המדור סייע יצחק אייזנברג, מומחה בתחום האחזקה בחברת "אינטנטיה ישראל".