מבוא
פרויקטים ותהליכי עבודה רבים נפלו קורבן למצב בו מידע היה מצוי בידי אנשים מסוימים בפרויקט או בתהליך אבל לא בידי האנשים שיכולים לעשות שימוש מקדם באותו מידע.
דוגמאות למצב זה קיימות בשפע בתוך הארגונים והן מהוות מכשלה מרכזית שמופיעה פעם אחר פעם בתחקירים ואפילו בוועדות חקירה לאחר כשלים חמורים. כדי לסבר את האוזן ניקח לדוגמה מכשל ברמה הלאומית. בפרוטוקולים של וועדת וינוגרד בעדות הרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ אומרת פרופ' רות גביזון: "....דבר שעלה מן הסטנוגרמות היה דבר מעניין, אנשים משמיעים דעות ואז יש סיכום רמטכ"ל . אבל לא התרשמנו , לפחות אני לא התרשמתי שהיה איזשהו שיח בין אנשים שיש להם הרבה מאד ניסיון מכל מיני מקומות ושהסיכום הושפע לא רק מזה שכל אחד אמר את דעתו, אלא שהיה בכל זאת , אנשים עם כל כך הרבה ניסיון שצריכים לעבוד יחד, לא התבטא בתוך הסטנוגרמה איזשהו תהליך של דיון יחד, של לקיחה בחשבון של מה שמישהו אומר כדי להגיע לאיזושהי מסקנה שלוקחת בחשבון איזושהי תובנה....."
התחושה ברוב הארגונים היא שמערכת היחסים בין מנהלים אינה באחריות הארגון. כל זמן שהנושאים הפורמאליים מתקיימים בצורה קורקטית אין, לדעת רוב המנהלים, מקום להתערבות המערכת. לכן כאשר מערכת יחסים בין מנהלים מסוימים קלוקלת באופן שאינו מאפשר זרימת מידע מלא אין "פוצה פה ומצפצף". נראה כאילו מדובר בכוח עליון שאין לאיש זכות להתערב בו. ההתערבות היחידה המופעלת, לאחר התקלות הבלתי נמנעות, היא לשנות מבנה ארגוני, להדק את הנהלים וחוזר חלילה. המחיר של התקלות הנובעות ממערכות יחסים שאינן מאפשרות תקשורת בלתי פורמאלית הינו בלתי נסבל.
על המערכת לעשות מעשה!
מוצע להתחיל את הפעילות בנושא בהגדרה הבאה: "הארגון הינו בעל עניין במערכות היחסים בין מנהלים ובעלי תפקיד בארגון". המפגש של האנשים בארגון אינו על רקע חברתי, המפגש יסודו בארגון ותכליתו הארגון. לא ניתן להסתפק בקביעות פורמאליות למיסוד היחסים בארגון. ישנה מערכת לא פורמאלית בעלת השפעה מכרעת על איכות תפקוד המערכת יש להעריך אותה ויש לפעול לשיפורה באופן מתמיד.
כחלק מבחינת הסיכונים תוערך מערכת התקשורת הבין אישית. ההערכה תבוצע בעזרת כלי (סוציוגרם) שייתן מענה כמותי לשאלות הבאות:
עם קבלת הדו"ח יתקבלו החלטות ביחס להתערבויות נדרשות . לדוגמה: ייעוץ אישי לבעל תפקיד; גישור בין שני בעלי תפקיד שהקשר ביניהם אינו תקין; פיתוח צוות במקרים בהם הצוות ככלל אינו פועל בתאום מספק. במקרים קיצוניים ניתן לשקול שינויים פרסונאליים.
הפעלת הכלי הינה קלה. ניתנת לביצוע מספר פעמים במהלך חיי פרויקט או התהליך . וכמובן ניתנת לביצוע בעזרת מערכת ממוחשבת.
דוגמה: בדו"ח להלן מפורטים רמת הקשר הנדרשת ורמת הקשר בפועל בין כל שני בעלי תפקיד בפרויקט .
בדו"ח להלן מפורטים מידת מרכזיות של כל בעל תפקיד בפרויקט ואיכות קשריו עם עמיתיו בפרויקט: דוח סיכונים – מרכזיות ואיכות תקשורת של בעלי תפקיד – פרויקט גלבוע
דוח סיכונים – מסקנות והמלצות – פרויקט גלבוע
מסקנות
המלצות
לסיכום
מערכות הקשרים בין השותפים לפרויקטים ותהליכי עבודה הם קריטיים להצלחתם. במאמר זה נטען שהכלים הפורמאליים אינם מספיקים ועל הארגון לקחת אחריות על הקשרים בין בעלי תפקיד שאמורים לפעול יחד. למימוש תפיסה זו מוצע כלי שיעריך באופן קבוע את הקיים והנדרש בקשרי העבודה, ויאפשר הסקת מסקנות וביצוע פעולות לתיקון מבעוד מועד.
כותב המאמר: אמיר בר-יוחאי, פסיכולוג, יועץ לפיתוח ארגוני
ליצירת קשר:
0522-522119
03-5468834