עולם הידע הולך ומתפתח בקצב מהיר ובהתאם גם עולם התחרות. ככל שנדע לזהות את הצורך מהר יותר, זמן התגובה שלנו להתעוררות השוק יהיה מהיר ויעיל יותר. האם ניתן לדעת מה מתרחש לעומק בכל מחלקה, האם ניתן לדעת מה הוא קו המגמה בארגוננו, האם ניתן לדעת מה רמת הרווחיות של ארגוננו והכול בלחיצת כפתור? על מנת שנהיה יעילים יותר נצטרך לזהות את נקודות החוזק והחולשה בארגוננו, כיצד נוכל לעשות זאת?
החלטות נדרשות לעתים על עניינים של מה בכך, ולעתים מדובר בהחלטות הרות גורל. כלי ניתוח יעיל שמספק תמונה ברורה בפשטנות על ידי לחיצת כפתור יעזור למנהל לדעת היכן צריך למקד את משאבי הארגון לשיפור המדד בהקדם האפשרי.
המידע מתייחס לתהליך כולו החל מרמות מלאי של חומרי גלם, דרך ההזמנות לייצור, הזנת חומרי הגלם לתהליך, מדדי יעילות, איכות ונצילות של מערך הייצור וכלה בהוצאת הסחורה ללקוח.
2. מנהלי הביניים: שליטה ובקרה טובים יותר על מדדים פנימיים של המחלקה תביא בהכרח להפניית משאבים נדרשים בצורה נכונה ושיפור תוצאות.
מערכת מדדים טובה יכולה לאפשר למנהל להעריך מוקדי כשל קיימים, הערכת עובדים על סמך מדדים פנימיים כגון (למנהל הרכש): יכולת מו"מ מול ספקים שתביא להוזלות, הוצאת הזמנות בזמן וכד', הערכת ספקים על סמך נתוני איכות, אספקת הזמנות והוזלות.
דוחות תפעולים לדוגמא שנהוג לאפיין במערכת המדדים : מס' MRB שלא טופלו, סה"כ RTV שצריך להחזיר לספקים, הזמנות רכש שיש לממשם בהקדם, עמידה בתוכנית אספקות, פרודוקטיביות בעבודה וכד'.
תהליך בניית המודל
קורלציה בין החתכים השונים תביא אותנו למידע רלוונטי.
שיטת בניית ה PDM תתבצע בסדר הבא: הגדרת מטרות-> הגדרת מדדים-> בניית יעדים לכל מדד-> הגדרת פעולות לביצוע -> משאבים נדרשים.
2. בניית תרשים PDM לכלל מחלקות המפעל: תפעול (רכש, ייצור, מלאי
וכד'), שירות, משאבי אנוש, כספים וכד'.
3. איסוף נתונים לכל מדד- איסוף הנתונים המשמשים בסיס לקבלת
ההחלטה. לעתים מדובר בנתונים הזמינים מיידית למחליט, ולעתים
מדובר בנתונים המצריכים השקעה רבה באיסופם. בשלב הראשוני
באפיון המדדים נבחר להתמקד במדדים מדידים בלבד.
באיסוף הנתונים נתמקד: במקור הנתונים ( ERP, Excel וכד'), מימדים שונים שנרצה לחתוך את הנתונים, משתמשים רלוונטיים, מה היעד למדד זה ומה נעשה עד היום על מנת לעמוד ביעד.
4. בניית הנוסחא שתחשב את המדד- על מנת שהנתונים והתוצאות שנקבל
יהיו מהימנים חשוב מאוד לבנות את הנוסחא שתחשב את הציון לכל מדד
בצורה שקולה, עניינית ומוסכמת על כלל המשתמשים.
5. גיבוש חלופות (מדדים ונוסחאות) - הצגה שיטתית של החלופות העומדות
על הפרק.
6. שקילת החלופות השונות - השוואה בין האפשרויות, באמצעות בדיקת
יתרונות וחסרונות של כל אחת מהן. שקילת החלופות היא לעתים פעולה
אינטואיטיבית, ולעתים נעשית בצורה שיטתית ומורכבת, למשל באמצעות
שקילת כל חלופה לפי רשימה של פרמטרים, מתן משקל לכל פרמטר,
מתן ציון לכל חלופה בכל פרמטר, וחישוב ציון משוקלל לכל חלופה.
7. בחירת חלופה - קבלת ההחלטה - בחירת החלופה המועדפת.
8. חלוקת משקלים לכל מדד שתחשב את ציונו ומשקל לכלל מדדי הארגון,
לדוגמא: רכש מקבל 30% מסה"כ ציון המפעל, מדדיו הפנימיים מחולקים
לפי משקלים לפי גודל החשיבות. הערכת ספקים-20%, הוזלות- 30%
וכד'.
ב. יישום:
במקרים רבים, על מנת ליישם באופן אפקטיבי מערך מדידה יש להטמיע מערכת ייעודית (כגון מחולל דוחות, מערכת BI וכד'). יישום מערכת מידע שתתממשק למערכת המידע הקיימת בארגון אינו דבר פשוט ואף יכול להיות מורכב ממה שניתן לצפות. יישום מערכת מידע נועד לסייע למנהלים בדרג גבוה לקבל החלטות אסטרטגיות וטקטיות. מערכות אלו כוללות נתונים ומודלים אנליטיים לצורך תמיכה בקבלת החלטות מובְנות למחצה והחלטות בלתי מובְנות. מודלים אלו אינם מספקים החלטה שאפשר ליישמה אלא הצגות מידע בחיתוכים שונים. אלו, בתום תהליך הניתוח מספקות תובנה למצב וסוללות את הדרך להחלטה בידי המנהל.
מערכת מידע מאפשרת קבלת נתונים אמיתיים, on line ממערכות התפעול. הדבר מאפשר ניתוח מדויק של הנתונים והשוואת נתונים בפועל לעומת המתוכנן, מצוי מול רצוי.
שלב היישום יביא את המפעל למערכת ציונים כללית ומחלקתית , לדוגמא:
סה"כ ציון מפעל: 78
סה"כ ציון פונקצית תפעול: 74.
סה"כ ציון פונקצית שירות: 84.
סה"כ ציון מחלקת משאבי אנוש: 81, וכד'.
ברגע שנרצה לבצע ירידה לכל מחלקה ולכל מדד על מנת לדעת ממה מורכב הציון נוכל לעשות זאת בלחיצת כפתור. כמובן נוכל לראות מגמות בין תקופות הזמן , בין המוצרים וכד'. בלחיצת כפתור נוספת נוכל להגיע ל-"ענן הנתונים".
ג. שיפור תוצאות:
אחת מהמטרות החשובות באפיון מערכת מדדים הינה ידיעה ולמידת מצב קיים ושיפורו. פתרון הבעיה יכול להיעשות ע"י פעולה מונעת (Preemptive Action), שתמנע את התרחשות הסיכון, או פעולה מתקנת (Corrective Action) , שיש לבצע בעת התרחשות הסיכון. שיפור מצב קיים והפניית משאבים נדרשים הינו גורם קריטי בהפחתת סיכונים ויביא להתקדמות נכונה של הארגון, הגדרת תהליך ניתוח, ושיפור מתמיד.
נקודה זו הנה מהותית כי יש לזכור שהמטרה אינה המדידה עצמה אלא השיפור, מיפוי נקודות התורפה והגדרה ויישום דרכים לשיפור.
ד. דגשים ביישום מערך מדידה:
יש לאמת את נכונות הנתונים לפני עליה לאוויר.
ה. סיכום ומסקנות:
פרויקט לדוגמא
בשנת 2008 ביצעה חברת אביב פרויקט ישום KPI בחסרת הייטק מובילה. הפרויקט כלל אבחון מקיף של כלל הפונקציות בארגון, קביעת אסטרטגיה תפעולית, תוכנית עבודה ליישום וקביעת פוטנציאל שיפור.
תוצאות עיקריות: בניית מודל ( BI) KPIs למערך התפעול, תהליך של שיפור מתמיד בכלל מחלקות התפעול, הקטנת משך טיפול בפסולים, צמצום RTV(החזרות לספקים), בניית מודל הערכת ספקים, ניתוח תהליכים בצורה יעילה ופשוטה וזיהוי וצמצום בזבוזים.
כותב המאמר: שגיא שויפלד - יועץ,
דוא"ל: sagis@avivil.com